Rijschool Rosita

Rijden met een beperking

Ben je minder valide of heb je een beperking?

Wij zijn gespecialiseerd in het lesgeven aan mensen die een handicap hebben, dat het besturen van de auto wat moeilijker maakt.

Veel mensen die in een zorginstelling zitten of een beperking hebben denken dat het onmogelijk is voor hen om nog een rijbewijs te halen i.v.m. medicijngebruik, psychische verleden, psychische afwijking, of verslavingsverleden. 

Sinds tien jaar begeleid Rijschool Rosita ook deze mensen via zorginstellingen. Om toch een rijbewijs te halen waardoor veelal de mobiliteit en de kans op werk veel groter wordt.

Het traject bestaat uit een aantal fases en in bijna 80 procent van de gevallen resulteert dit in het behalen van een rijbewijs. De zorginstelling houdt de totale controle. De contacten en afspraken. voor rijlessen lopen allemaal via de instelling evenals het financiële gedeelte.

Wij zijn er in getraind om te gaan met mensen die anders zijn dan de doorsnee leerling en weten hoe wij spanningsvelden en conflicten kunnen voorkomen. 

Rijschool Rosita, omdat iedereen anders is.

Mensen die slechtziend zijn, kunnen in bepaalde gevallen toch hun rijbewijs halen. Dit kan door gebruik te maken van een bioptisch telescoopsysteem. Dit is een kleine verrekijker die beelden vergroot. Met deze telescoop komt het autorijden voor slechtzienden weer dichterbij. Maar eerst moet iemand die slechtziend is dan nog wel zijn rijbewijs halen. Zijn rijbewijs voor slechtzienden dus.

Gebruik van de bioptische telescoop bij slechtzienden

Slechtzienden die met behulp van de telescoop hun rijbewijs willen halen moeten eerst een oogkundige test ondergaan. Blijkt daaruit dat ze geschikt zijn voor het rijden met de telescoop dan moeten ze eerst een kijktraining ondergaan bij Visio. Dit is het expertisecentrum voor blinden en slechtzienden. Zorgt deze training ervoor dat ze het apparaat onder de knie hebben, dan kunnen ze beginnen met de rijlessen. Dat gaat echter ook weer iets anders dan mensen met een normaal zicht. Zo moeten zij eerst op de passagiersstoel gaan zitten om te oefenen met de telescoopbril. Daarbij worden ze opgedragen om te kijken wat er op verkeersborden staat en moeten ze thuis oefenen met de speciale bril voor slechtzienden. Het examen voor iemand die slecht ziet is overigens precies hetzelfde als dat van mensen met normaal zicht. Wel heeft het CBR examinatoren die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van mensen die met een telescoop rijdt.

Wat is de telescoop voor slechtzienden?

Het telescoopsysteem is een hele kleine verrekijker met een lichte vergroting die bovendien het linker- of rechterbrillenglas wordt bevestigd. De slechtziende kijkt vooral door zijn eigen bril, maar als er situaties zijn op afstand dan wordt de telescoop gebruikt. Verder is het een gewone bril, het enige verschil is dat er een groter glas aan één kant zit bevestigd. De telescoop zelf is net zo groot als de helft van een fotorollenkoker en zit op het glas van de bril bevestigd.

Intensieve training van de telescoop bij Visio

Mensen die met de telescoop hun rijbewijs willen halen krijgen eerst een intense training van de telescoop bij Visio. Dit is het expertisecentrum voor blinden en slechtzienden. Visio geeft informatie en advies, maar doet ook aan onderzoek, begeleiding en revalidatie.

In Amerika rijden mensen met beperkt gezichtsveld al jaren met de telescoop

In 2004 is Visio gestart met het onderzoek naar het bioptische telescoop systeem. Dit komt overigens uit de Verenigde Staten. In Amerika mag al in dertig staten met een telescoop worden gereden.

Voorwaarden waaraan een slechtziende moet voldoende als hij met de telescoop rijdt

Aan het rijden met de telescoop zijn wel voorwaarden verbonden (anders dan het hebben van een rijbewijs). Slechtzienden mogen:

  1. Alleen bij daglicht rijden (dat is een uur voor zonsopgang en een uur na zonsondergang)
  2. De auto mag alleen voor privé-gebruik zijn
  3. Er kan alleen in een automaat worden gereden
  4. Het rijbewijs voor het rijden met een telescoop is bovendien maximaal 5 jaar geldig

Hoe kan iemand zich aanmelden voor het rijden met een telescoop?

Iemand die ook graag wil gaan rijden met een telescoop moet op de website van Visio een vragenlijst invullen en die vervolgens opsturen. Daarin wordt ondermeer gevraagd naar de gegevens van de oogarts en of neuroloog. Op basis van dit formulier geeft Visio uitsluitsel of het rijden met een telescoop mogelijk is.

Voor wie is de telescoop?

Mensen met een gezichtsscherpte die lager is dan 0,5 visus (dit is de maat voor gezichtsscherpte) of een gezichtsveld hebben dat kleiner is dan 120 graden mogen van de wet geen auto besturen. Voor hen kan de telescoop mogelijk uitkomst brengen

 

 

Wilt u een persoonlijk gesprek?

Neem dan contact met ons op